Potrebujeme:
– ½ šálky ovsených vločiek (zomletých na múku)
– ½ šálky mletých orechov
– 1 šálka hladkej špaldovej múky
– ½ šálky cukru (môžete i viac)
– 2 lyžice kakaa
– 1 prášok do pečiva (s vínnym kameňom)
– 1 lyžička škorice
– 2 vajcia
– ¾ šálky mlieka
– ½ šálky oleja
– hrsť nasekaných orechov
– 40 g nasekanej čokolády
– štipku soli
Postup:
V jednej miske zmiešame suché suroviny, teda zomleté vločky, orechy, múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, kakao. V druhej miske zmiešame žĺtky, olej a mlieko. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Do druhej misky (žĺtkovo-mliekovo-olejovej) postupne primiešavame suchú zmes, na záver prisypeme nasekané orechy a čokoládu. Opatrne primiešame tuhý bielkový sneh a opatrne vymiešame. Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie, postavíme na dno 3 hrušky a cesto nalejeme okolo nich. Cesta stačí naliať do polovice, pri pečení sa zdvihne. Zvyšné cesto som naliala do mafinových košíčkov, posypala hruškami a upiekla spolu s chlebíkom (ale piekli sa kratšie).
Pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 35 – 45 minút, treba skúšať paličkou a keď sa cesto nelepí, chlebík je hotový. Necháme vychladnúť, potom posypeme cukrom a podávame.