RECEPT: Jednoduchý a lahodný marhuľový koláč

zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Keďže je sezóna, často ich dávam i do koláčov a toto je novinka, o ktorú sa s vami jednoducho musím podeliť. Trošku netradičný, no veľmi lahodný až geniálny koláč, ktorý jednoducho musíte vyskúšať hoc aj so slivkami, či s iným ovocím. Je vážne výborný. Recept naň nie je z mojej hlavy (i keď som si ho už stihla upraviť), získala ho moja mama od jednej známej a už zaujal hrdo miesto v mojom zošitku. Takže určite si ho urobte a uvidíte, že zaujme svoje miesto i u vás.

zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 120 g pšeničnej polohrubej múky
  • 150 g špaldovej polohrubej celozrnnej múky
  • 6 vajec
  • 150 ml mlieka
  • 125 g zmäknutého masla
  • 1 kocka droždia
  • 2 + 4 lyžice cukru
  • 750 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 ks vanilkového cukru
  • marhule alebo iné ovocie
  • štipka soli

 

Postup: 

Z vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo, 4 žĺtky, štipku soli a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré potom roztlačíme na vymastený a múkou vysypaný veľký plech. Pre ľahšie roztláčanie si môžete namočiť ruky, určite to pôjde lepšie.

Hneď na to navrstvíme tvaroh rozmiešaný s vanilkovými cukrami a 2 žĺtkami a hneď na to rozpolené marhule vnútrom nadol. Takto pripravený koláč necháme podkysnúť asi 45 – 60 minút. Potom ho pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov a popri tom si vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Keď sú okraje koláča ružové, navrstvíme sneh a dopekáme podľa potreby.

 

Verím, že si túto dobrotu zamilujete rovnako, ako ja.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk 

Najčítanejšie

Po ktorom príbuznom dedíme najviac génov? Vedci prišli s prekvapivou štúdiou
Test dlhovekosti: Aká je pravdepodobnosť, že sa dožijete vysokého veku?
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť
Toto je 6 miest na našej planéte, kde nefunguje gravitačný zákon
Líčenie zo starovekého Egypta: Tieto ingrediencie by ste nečakali

Odporúčané články: