a

Tajomstvo dlhovekosti je vraj jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Je ním táto surovina

Zdroj: Unsplash

Tento výskum dokázal, že mliečne výrobky človek jednoducho potrebuje, aj keď existuje množstvo ľudí, ktorí nás presviedčajú o opaku. Výskumníci z McMasterskej univerzity v Kanade zistili, že pravidelná konzumácia syra môže byť kľúčom k dlhšiemu životu. K čítaniu tohto článku sa preto výborne hodí napríklad plátok mozzarelly.

Vedci prišli na to, že ľudia, ktorí denne konzumujú viac než dve porcie syra, majú nižšie riziko infarktu a kardiovaskulárnych chorôb. Podobný účinok má aj jogurt alebo mlieko. Štúdie sa zúčastnila skutočne reprezentatívna vzorka ľudí – viac než 130 000 dobrovoľníkov vo veku 35 až 70 rokov z 21 rôznych štátov. Účastníkov štúdie sledovali v priemere 9,1 roka.

Zdroj: Unsplash

Ľudia boli rozdelení do 4 kategórií. Tí, ktorí vôbec nejedli mliečne výrobky, tí, ktorí jedli denne menej ako jednu porciu, tí, čo jedli dve porcie, a napokon tí, ktorí jedli viac než dve porcie. Počas experimentu zomrelo takmer 6 800 ľudí a 5 900 trpelo nejakým kardiovaskulárnym ochorením.



Štvrtá skupina mala vo všetkých ukazovateľoch lepšie výsledky ako prvá skupina. Úmrtnosť štvrtej skupiny bola 3,4 %, pokým úmrtnosť prvej skupiny až 5,6 %. Šancu na infarkt mali ľudia, ktorí nekonzumovali mliečne výrobky na úrovni 2,9 %, milovníci syrov zo štvrtej skupiny iba 1,2 %.

„Naše zistenia potvrdzujú, že konzumácia mliečnych výrobkov znižuje úmrtnosť a hrozbu kardiovaskulárnych chorôb. Najviac je to viditeľné v rozvojových krajinách, kde je konzumácia mliečnych výrobkov omnoho nižšia než v Severnej Amerike a Európe,“ uviedla Mahshid Dehghan, vedkyňa, ktorá stojí za výskumom.



Ak stále váhate, čo si dať na večeru, možno vás presvedčí ďalší výskum, ktorý majú na svedomí vedci z Texaskej univerzity. Tí zistili, že zrejúci syr, ako napríklad cheddar či parmezán, zabraňujú vzniku rakoviny pečene.

Samotní autori štúdie hovoria, že konzumácia mliečnych výrobkov by mala byť podporovaná najmä v rozvojových krajinách. U nás samozrejme aj naďalej platí, že syry a ďalšie mliečne výrobky, by mali síce zostať v našom jedálničku, ale mali by sa jesť s mierou.

Zdroj: ladbible.com, mcmaster.ca