a

Trpíte obezitou? Podľa štúdie si jedlo vychutnáte menej

zdroj: unsplash.com / Herson Rodriguez

Ľudské telo je každodenne vystavené rôznym nástrahám a neduhom, ktoré sú spojené predovšetkým s konzumáciou potravín s vysokým obsahom cukru a tuku. V celosvetovom meradle došlo najmä v období posledných troch desaťročí k enormnému rozšíreniu prípadov obezity. Tá ide často ruka v ruke s cukrovkou, artritídou a vznikom srdcovo cievnych chorôb.

Lekári vyzdvihujú potrebu transparentného prístupu k tomuto problému. Znamená to, že čím viac o príčinách obezity ľudstvo vie a hovorí, tým existuje väčšia nádej, že aj v otázke prevencie to nakoniec nemusí byť až také zlé. A hoci by sa mohlo zdať, že ľudia trpiaci obezitou by si mali jedlo vychutnať na maximum, nová štúdia preukázala, že tomu tak úplne nie je.

Predmetná štúdia sa zameriavala na správanie ľudí v rámci ich každodenného života. Na jej uskutočnenie vyvinuli vedci špeciálnu aplikáciu určenú pre smartfóny, kde si účastníci zaznamenávali stupeň intenzity ich túžby po jedle (od 0 do 10) – akonáhle sa v ich hlave zrodila myšlienka na jedlo, bez ohľadu na to, či už predtým jedli alebo nie. V prípade, ak už jedli, uvádzali túto veličinu priamo po jedle. Rovnako aplikácia zaznamenávala čas, kedy účastníci jedli, ako aj to, ako dlho im to trvalo.

zdroj: unsplash.com / i yunmai

Obézni ľudia nemajú z jedla až taký pôžitok

Štúdie sa zúčastnili dve skupiny ľudí, ktorí boli rozdelení podľa množstva telesného tuku. Celkový počet 53 účastníkov tvorilo 20 chudých33 obéznych. Títo používali spomenutú aplikáciu nepretržite 2 týždne. Okrem toho boli požiadaní aj o vyplnenie dotazníka, ktorý mal prezradiť viac o ich chutiach a prístupoch k jedlu ako takému. Podrobili sa tiež meraniu výšky, či hmotnosti.

Samotné zistenia sú vcelku zaujímavé. Ľudia trpiaci obezitou hlásili v rámci dňa o niečo menej chuti do jedla – v priemere 5, v porovnaní so 6 v skupine chudých. V obidvoch skupinách odolali jedlu v približne rovnakom podiele 30 %, pričom zhoda nastala aj pri dĺžke jedenia – približne 18 minút u oboch skupín.

zdroj: unsplash.com / James Sutton

Stupeň chuťovej intenzity bol u obéznych ľudí oveľa nižší, ako u skupiny chudých ľudí. Naznačuje to, že u štíhlych ľudí bolo rozhodnutie či jesť alebo nie motivované práve chuťovou intenzitou, a že pôžitok z jedla je podporený práve týmto rozhodnutím. Táto situácia však nebola zaznamenaná u druhej skupiny. Ukázalo sa, že ľudia trpiaci obezitou boli pri konzumácii jedla poháňaní skôr obyčajnou túžbou, než reálnym hladom.

Keď sa jedlo stane odmenou

V tejto súvislosti upozorňujú lekári aj na potrebu zvýšenej pozornosti vo vzťahu k stravovaniu ako odmene. Mnohokrát je konzumácia jedla vnímaná ako akási odmena, a preto nie je primárne motivovaná skutočným hladom. Nedostatok takéhoto odmeňovania by mohlo prispieť k prejedaniu sa, nakoľko by sa konzumáciou väčšieho množstva jedla kompenzoval nedostatok pôžitku, ktorý v človeku jedlo zanecháva.

Zdroj: independent.co.uk, theconversation.com