Search
Close this search box.

V Nórsku otvorili najväčšiu reštauráciu pod hladinou mora. Za degustačné menu zaplatíte poriadne mastnú sumu

Nachádza sa v južnom Nórsku, v kraji Lindesnes, na brehu Atlantického oceánu. Práve v rozbúrených vodách Atlantiku sa autori tohto netradičného projektu rozhodli vybudovať reštauráciu Under. Podľa portálu visitnorway.com, je už samotná budova skutočným architektonickým skvostom. Pripomína skaliská vystupujúce z morskej hladiny, a dokonale korešponduje s okolitou krajinou. Budovu navrhlo architektonické štúdio Snøhetta.

Zdroj: Under

Netradičná budova je dlhá 34 metrov, časť z nej je nad povrchom, no väčšina odpočíva na dne oceánu v hĺbke 5 metrov. Jej povrch bol navrhnutý tak, aby dokonale splynul s podmorským prostredím a časom sa z neho stane umelý útes. Autori očakávajú, že v drsnom betónovom plášti si nájdu domov rôzne morské živočíchy a riasy. Silná betónová konštrukcia je prispôsobená drsným morským podmienkam a odolá aj tomu najväčšiemu tlaku a nárazom prívalových vĺn. Masívne spevnené okno ponúka dychberúci panoramatický výhľad na morské dno.



Reštaurácia dokonale splýva a korešponduje s prírodou

Zároveň však prezentuje triumf človeka, ktorý dokázal premôcť more. Z okna môžete pozorovať zmeny počasia, ktoré sa prejavia na rozbúrenom mori, zároveň sa môžete kochať rôznorodým obyvateľstvom hlbín. Fauna sa mení v závislosti od ročného obdobia, bežne tu však môžete naraziť na tresky, kraby, homáre, morských ježkov, a ak budete mať šťastie, tak aj na žraloka útesového.

Ak máte strach, že práve pri vašej návšteve bude more prázdne a vy tak prídete o tento úžasný obraz, nemajte obavy. Majitelia vedia, ako ryby nalákať, aby vám ponúkli úžasný podmorský zážitok. Umelé osvetlenie budovy priťahuje planktón, ktorý ich následne priláka. „Jedným z našich hlavných cieľov je, aby naši hostia zažili v mori niečo jedinečné,“ hovorí Gaute Ubostad, jeden z majiteľov reštaurácie.

Zdroj: Under

Menu je pestré 

Under je v prvom rade reštaurácia, a tak sa pozrime aj do ich menu. Asi neprekvapí, že v jedálnom lístku nájdete hlavne lokálne ryby a morské plody. Môžete však ochutnať aj morské vtáky či divoké ovce, ktoré sa pasú na neďalekých ostrovoch.



Meno šéfkuchára takisto vzbudzuje rešpekt. Nicolai Ellitsgaard Pedersen bol šéfkuchárom vo vychytenej gurmánskej reštaurácii Måltid v centre mesta Kristiansand, a takisto pracoval pre reštauráciu Henn Kirkeby Kro v Dánsku, ktorá sa pýši Michelinskou hviezdou.

Zdroj: Under

Za degustačné menu z jeho dielne zaplatíte v reštaurácii Under 2 250 nórskych korún, čo je v prepočte viac než 230 eur. Otázkou je aj to, či sa vám vôbec podarí zohnať stôl, keďže o reštauráciu je obrovský záujem.

„Našim cieľom je dosiahnuť úspech na medzinárodnom trhu,“ hovorí Ubostad, ktorý verí, že turisti spoja návštevu jeho reštaurácie aj so spoznávaním Nórska. Tento kút sveta má skutočne čo ponúknuť. Len 12 kilometrov od reštaurácie nájdete slávny Lindesnesský maják, ktorý je najstarším majákom v Nórsku. Navštíviť môžete tiež mestečká Mandal či Vigeland a vydať sa po stopách Vikingov, ktorí tu kedysi žili.

Zdroj: visitnorway.com, under.no

Pozri aj:

Najčítanejšie

Lacný výlet na Slovensku? 7 jedinečných miest, o ktorých ste pravdepodobne netušili
Vtáčika z rozprávky Rio už vo voľnej prírode nenájdete. Vedci ho vyhlásili za vyhynutého
Test dlhovekosti: Aká je pravdepodobnosť, že sa dožijete vysokého veku?
TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť

Odporúčané články: