Ide o rastlinné antioxidanty, ktoré môžete poznať aj ako „vitamín P“. Sú veľmi prospešné pre zdravie, majú protizápalové účinky a podporujú činnosť mozgu. Nájdete ich v ovocí, zelenine, plodoch šípky, pohánke či v čaji.
Jablká, čaj a striedmosť
Spomínaný výskum, o ktorom informovala stránka goodnewsnetwork.org, prebiehal na vzorke 53 048 ľudí, ktorých vedci sledovali po dobu 23 rokov. Výsledky hovoria jasnou rečou. Ľudia, ktorí konzumovali potraviny bohaté na flavonoidy, neboli natoľko ohrození rakovinou a chorobami srdca. Ani tento vitamín však nie je všemocný. Ľudia, ktorí fajčili a nadmerne konzumovali alkohol, boli týmito chorobami ohrozovaní najviac.
„Tieto zistenia sú veľmi dôležité, pretože poukazujú na to, že existuje prevencia pred rakovinou a chorobami srdca. Mali by sme podporovať konzumáciu flavonoidov, najmä u ľudí, ktorí patria do rizikovej skupiny,“ hovorí Nicola Bondonno, vedúca výskumu, a dodáva: „Je však dôležité pochopiť, že zvýšená konzumácia flavonoidov nedokáže vykompenzovať všetky riziká, ktoré so sebou prináša fajčenie a pitie alkoholu. To najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť, je prestať fajčiť a piť.“
Stačí naozaj málo
Účastníci výskumu, ktorí denne prijali do svojho organizmu 500 a viac miligramov flavonoidov, pocítili ich blahodárne účinky. Preukázalo sa, že títo ľudia mali nižšie riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb. Na to, aby ste skonzumovali 500 miligramov flavonoidov, pritom stačí vypiť denne hrnček čaju, prípadne zjesť jedno jablko, pomaranč alebo 100 gramov čučoriedok.
Zdroj: goodnewsnetwork.org, Wikipedia