Tento koláčik patrí k mojím obľúbeným už od detstva, preto som ho v pôvodnej verzii zaradila aj do knihy Recepty našich starých mám a v zdravšej verzii ho zase nájdete v knihe Moje skvelé jedlo. Nech sa páči, vyskúšajte.
Potrebujeme:
- 250 g špaldovej krupice (alebo klasickej detskej)
- 100 g trstinového cukru
- 2 lyžičky škorice
- ½ prášku do pečiva
- 1 vajce
- 200 g masla
- 250 g tvarohu
- ½ lyžice vanilky
- 400 g jabĺk
- 2 lyžice Zlatého klasu
- orechy podľa chuti
- hrsť hrozienok
Postup:
Do misky nasypeme suché suroviny, teda krupicu, 70 g cukru, lyžičku škorice a pol prášku do pečiva (používam bezfosfátový). Zamiešame, pridáme celé vajce a 200 g mäkkého masla. Vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme odpočívať bokom (do chladničky).
Pripravíme si tvarohovú plnku: 250 g hrudkovitého tvarohu zmiešame so zvyšným cukrom (30 g), ½ lyžicou vanilky a s hrozienkami. Vidličkou zmiešame a odložíme bokom.
Pripravíme si jablkovú plnku: jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme škoricu, Zlatý klas a zamiešame.
Dve tretiny cesta roztlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Forma má priemer 26 cm. Pridáme tvarohovú vrstvu, jablkovú vrstvu, posypeme orechmi a zvyšným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Po upečení môžeme posypať cukrom a podávame s dobrou kávou alebo s čajom.
Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk.