a

Avokádo vôbec nie je vegánske. Šou na britskej stanici BBC otvorila zaujímavú tému

zdroj: Unsplash

Avokádo je momentálne veľmi obľúbená a moderná potravina. Nahradí maslo, mäso, syr. V podstate všetko, na čo si len pomyslíte. Obľubujú ho aj vegáni, ktorí odmietajú konzumovať čokoľvek, čo vyprodukovali živočíchy. Britská televízna šou QI však otvorila otázku, či je avokádo skutočne potravinou, ktorá je vypestovaná v harmónii s prírodou.

Jednou z potravín, ktorú vegáni nejedia, je aj med. Dôvodom je, že tento je produktom ťažkej práce včiel a zároveň zdrojom ich obživy. Pri opeľovaní avokáda však včely trpia pravdepodobne ešte viac, ako keď im včelár odoberie med a nahradí ho cukrom.

V britskej televíznej šou QI zadala moderátorka Sandi Toksvig súťažiacim otázku, ktorá z plodín je vegánska. Na výber dostali mandle, avokádo, kiwi, melón a tekvicu.



„Žiadna z nich nie je vegánska,“ znela šokujúca odpoveď moderátorky. „Tieto plodiny sú veľmi náročné na pestovanie a vyžadujú si aktívnu účasť množstva včiel. Včely za týmito plodinami musia doslova cestovať. Úle sú umiestnené do nákladných áut a včely sa v zlých podmienkach prevážajú po celej krajine,“ dodala na vysvetlenie.

zdroj: Unsplash

Toksvig takto opísala bežnú prax pri pestovaní týchto plodín – tzv. migračné včelárstvo. Včely sa naložia na nákladné autá, opelia vybranú potravinu a opäť sa vydajú na cestu. Podobne sa postupuje aj pri pestovaní jabĺk a bobuľového ovocia. Včely týmito praktikami skutočne trpia. Štúdie ukázali, že stres z cestovania môže rapídne skrátiť ich život. Zároveň sa stávajú náchylnejšie na rôzne choroby a parazity. Uhorky, šalát, čerešne, brokolica – to sú ďalšie príklady plodín, na ktorých produkcii sa aktívne, a nie celkom prirodzene, podieľajú zvieratá.

Avokádo je skutočne kontroverzná potravina. Pestuje sa najmä v Mexiku a kvôli jeho popularite narastá množstvo plantáží, na ktorých sa pestuje. Tie sa rozširujú na úkor dažďových pralesov, ktoré sú podliehajú masívnemu klčovaniu.

V tomto prípade teda platí, že nie všetko, čo rastie na stromoch, je aj ekologické. Dôležité je poznať pestovateľské techniky, ktoré stoja za našimi obľúbenými potravinami a skúmať, či sú šetrné k životnému prostrediu.

Zdroj: munchies.vice.com, independent.co.uk