Tieto parmezánové tyčinky s celozrnnou múkou v šálkovej verzii sú veľmi jednoduché a hodia sa na akúkoľvek príležitosť. Môžete ich napríklad upiecť (za predpokladu, že máte minimálne rúru a valček / fľašu) aj na chate.
Fajnové sú, to mi môžete veriť. Z nasledovnej dávky mi vyšlo 2 a pol plechu a len sa za nimi zaprášilo. Dostávajú teda podtitul – jedna dávka nikdy nestačí.
Potrebujeme:
- 1 šálka celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 1 šálka bielej špaldovej hladkej múky
- 125 g masla (jedno malé maslo alebo polovica veľkého)
- 1/2 trojuholníka parmezánu (cca. 100 g)
- 2 vajcia
- 2 lyžice (zarovnané) bieleho jogurtu
- 1 lyžička zomletej údenej soli MIKORI (ak nemáte, použite klasickú soľ)
- vajce na potretie
- mak / sezam / rasca / syr na posypanie
- šálka s objemom 250 ml.
Postup:
Z múky, masla, parmezánu, vajec, údenej soli a jogurtu vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme na 15 minút odpočívať do chladničky. Stačí chvíľka, aby maslo veľmi nestvrdlo, lebo by sa s cestom zle pracovalo. Do cesta nejde žiadny prášok do pečiva.
Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti, aby sa nám lepšie pracovalo, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme a radielkom / nožom vyrežeme tyčinky. Tie potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme ľubovoľnou posýpkou.
Na plech ich poukladáme pekne jednu vedľa druhej, nemusíme nechávať široké medzery, nenarastú veľmi, stačí 0,5 cm. Pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.
Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk.