Tieto parmezánové tyčinky s celozrnnou múkou v šálkovej verzii sú veľmi jednoduché a hodia sa na akúkoľvek príležitosť. Môžete ich napríklad upiecť (za predpokladu, že máte minimálne rúru a valček / fľašu) aj na chate. 


Fajnové sú, to mi môžete veriť. Z nasledovnej dávky mi vyšlo 2 a pol plechu a len sa za nimi zaprášilo. Dostávajú teda podtitul – jedna dávka nikdy nestačí. 

Potrebujeme: 

  • 1 šálka celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 1 šálka bielej špaldovej hladkej múky
  • 125 g masla (jedno malé maslo alebo polovica veľkého) 
  • 1/2 trojuholníka parmezánu (cca. 100 g)
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice (zarovnané) bieleho jogurtu
  • 1 lyžička zomletej údenej soli MIKORI (ak nemáte, použite klasickú soľ)
  • vajce na potretie
  • mak / sezam / rasca / syr na posypanie
  • šálka s objemom 250 ml.

 

Zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Postup: 

Z múky, masla, parmezánu, vajec, údenej soli a jogurtu vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme na 15 minút odpočívať do chladničky. Stačí chvíľka, aby maslo veľmi nestvrdlo, lebo by sa s cestom zle pracovalo. Do cesta nejde žiadny prášok do pečiva.

Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti, aby sa nám lepšie pracovalo, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme a radielkom / nožom vyrežeme tyčinky. Tie potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme ľubovoľnou posýpkou.

Na plech ich poukladáme pekne jednu vedľa druhej, nemusíme nechávať široké medzery, nenarastú veľmi, stačí 0,5 cm. Pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk.

 

Naspäť hore
You don't have permission to register