Poľnohospodárska skupina Hort Innovation sa spolu so spoločnosťou CSIRO snaží premeniť nevábne vyzerajúce hlávky brokolice na práškovú variantu, ktorú si môžete pridať nielen do smoothie, ale aj do kávy. Pre niekoho zaujímavý variant, pre iného bláznivý počin.
Ak by ste si dali dve polievkové lyžice takéhoto prášku, bola by to porcia jednej hlávky brokolice. Tá je dobrým zdrojom vlákniny, mangánu, či vitamínov B6 a E. Okrem toho dodáva telu mimoriadne veľa prospešných látok.
Jedna z Melbourneských kaviarní začala experimentovať s práškom a pridávať ho do kávy. Výkonný riaditeľ spoločnosti Hort Innovation, John Lloyd, vníma tento prášok ako ideálneho pomocníka do kuchyne pri príprave polievok, pečiva alebo iných jedál. „Výskum poukázal na to, že priemerný austrálsky človek neprijíma odporúčaný denný príjem zeleniny, a tak i tento prášok by mohol byť vhodným riešením ako ľuďom pomôcť s týmto problémom.“
V rámci výskumného projektu by chceli vytvoriť, okrem iného, i celý rad občerstvenia. Cieľom bude znížiť rastlinný odpad a vytvoriť potravinové výrobky z produktov, ktoré nie sú pre spotrebiteľov až tak atraktívne. Hoci sa výrobky, ako i samotný prášok musí ešte podrobnejšie otestovať, nápad, ako vytvoriť lepšiu variantu z nie veľmi vábnych potravín je skvelým krokom vpred.
Pre tých z vás, ktorí nie sú nadšencami zelených hlávok brokolice na tanieri, no i tak by ste si radi vychutnali jej silu plnými dúškami je tu variant, ktorý osloví. Určite stojí za vyskúšanie. Nemyslíte?
Zdroj: theguardian.com