Search
Close this search box.

RECEPT: Rýchle a netradičné pečené šišky z cottage cheese

Počas fašiangového obdobia sa to všade hemží šiškami, fánkami či španielskymi „buchtami“ churros. Ja som sa rozhodla urobiť tvarohové šišky, otvorila som chladničku a hneď vedľa tvarohu postával cottage cheese.


Nahodila som svoj premýšľací pohľad, vyhodnotila situáciu v prospech cottage a už som miesila cesto. Odporúčam, my sme si prsty oblizovali, s domácim jahodovým džemom boli skrátka famózne! A pokiaľ sa nebojíte, môžete pridať aj trošku whisky alebo rumu. Alkohol sa vyparí, nechá iba jemnú arómu. Alebo ho môžete úplne vynechať.

Potrebujeme:

  • 1 malý cottage cheese (180 g)
  • 2 celé vajcia
  • 2 lyžice whisky / rumu (alebo len vody)
  • 200 g bielej hladkej špaldovej múky (plus na podsýpanie)
  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 lyžica kokosového cukru (alebo kryštálového)
  • 1/2 prášku do pečiva (s vínnym kameňom)
  • 1/4 lyžičky vanilky
  • lyžica oleja alebo rozpusteného masla (na potieranie)

Na ozdobu a dosladenie: 

  • práškový cukor / xylitol
  • domáci jahodový džem (alebo iný obľúbený)

 

Zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Postup: 

Ako prvé zlejeme z cottage syra vodu, do cesta pôjde len tá hustejšia časť. Čím viac tekutý cottage, tým viac múky bude treba prisypávať. Preto odporúčam radšej suchšie typy tohto syra.

Postup je jednoduchý, všetky suroviny zmiešame dokopy a vytvarujeme bochník cesta. Cesto je jemné, plastické a dobre sa s ním pracuje. Ak sa lepí, pridajte múku podľa potreby. Cesto si môžete dať vymiesiť aj do pekárničky či robota.

Potom bochník prstami alebo valčekom na pomúčenej doske roztlačíme (rozvaľkáme) na asi 1,5 – 2 cm hrubý plát a pohárom vykrajujeme kolieska.

Šišky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme čistou utierkou. Necháme kysnúť asi 30 minút. Potom povrch šišiek zľahka potrieme olejom/maslom a dáme piecť do rúry, ktorú sme vyhriali na 250 stupňov. Hneď, ako vložíme šišky do rúry, teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme asi 30 – 40 minút.

Vychladnuté posypeme cukrom a ozdobíme džemom.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk.

Pozri aj:

Najčítanejšie

Lacný výlet na Slovensku? 7 jedinečných miest, o ktorých ste pravdepodobne netušili
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť
TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči
Vrak Titanicu o pár rokov definitívne zmizne. Trápi ho vážny problém
Mladá či stará žena? To, čo na obrázku uvidíte ako prvé, o vás veľa napovie

Odporúčame: