Search
Close this search box.

RECEPT: Rýchly a šťavnatý krupicový koláč s jablkami a tvarohom

Tento koláčik patrí k mojím obľúbeným už od detstva, preto som ho v pôvodnej verzii zaradila aj do knihy Recepty našich starých mám a v zdravšej verzii ho zase nájdete v knihe Moje skvelé jedlo. Nech sa páči, vyskúšajte.



Potrebujeme:

  • 250 g špaldovej krupice (alebo klasickej detskej)
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 200 g masla
  • 250 g tvarohu
  • ½ lyžice vanilky
  • 400 g jabĺk
  • 2 lyžice Zlatého klasu
  • orechy podľa chuti
  • hrsť hrozienok
Zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Postup: 

Do misky nasypeme suché suroviny, teda krupicu, 70 g cukru, lyžičku škorice a pol prášku do pečiva (používam bezfosfátový). Zamiešame, pridáme celé vajce a 200 g mäkkého masla. Vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme odpočívať bokom (do chladničky). 

Pripravíme si tvarohovú plnku: 250 g hrudkovitého tvarohu zmiešame so zvyšným cukrom (30 g), ½ lyžicou vanilky a s hrozienkami. Vidličkou zmiešame a odložíme bokom.

Pripravíme si jablkovú plnku: jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme škoricu, Zlatý klas a zamiešame. 

Dve tretiny cesta roztlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Forma má priemer 26 cm. Pridáme tvarohovú vrstvu, jablkovú vrstvu, posypeme orechmi a zvyšným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Po upečení môžeme posypať cukrom a podávame s dobrou kávou alebo s čajom. 

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk.

 

Pozri aj:

Najčítanejšie

Lacný výlet na Slovensku? 7 jedinečných miest, o ktorých ste pravdepodobne netušili
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť
TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči
Vrak Titanicu o pár rokov definitívne zmizne. Trápi ho vážny problém
Chcete sa cítiť doma ako na pláži? Firma vyrába unikátny produkt, ktorý vám ju prinesie do záhrady

Odporúčame: