a

Skladujete svoje potraviny správne? Osvojte si tipy, ako ich uložiť, aby ostali čerstvé čo najdlhšie

Zdroj: Pexels

Asi viete, kam patrí hrniec polievky či vrecko zemiakov. Kam by ste však uložili čokoládu? Prípadne avokádo? Ak dávate všetko pre istotu do chladničky, je možné, že sa pripravujete o vitamíny a živiny, ktoré sa chladom strácajú.

Stránka brightside.me sa pozrela na to, aké podmienky skladovania sú najideálnejšie pre 14 základných potravín.

Potraviny, ktoré by sa mali skladovať v uzavretých skrinkách, mimo slnečného svetla

Zdroj: Pexels

Chlieb je najlepšie skladovať v klasickom chlebníku. Ak do neho vysypete trochu soli, zabránite tvorbe plesne. Najlepšie je chlieb skladovať mimo plastového obalu, inak mu hrozí, že splesnivie. Takisto by ste ho nemali držať v chladničke, v tom prípade má tendenciu rýchlo stvrdnúť. Môžete ho však vložiť do mrazničky, a predĺžiť tým jeho životnosť až na 6 mesiacov.



Aj čokoláda miluje tmavé a studené miesta. Určite ju však nedávajte do chladničky, kvôli rozdielu teploty sa na jej povrchu objaví biely povlak. Chuť to síce nijak zásadne neovplyvní, no nevyzerá to dobre.

Med má úžasné konzervačné vlastnosti a mal by vám v podstate vydržať navždy. Najlepšie je ho skladovať v tme. Rozhodne ho však nedávajte do chladničky. Rýchlo v nej totiž kryštalizuje a môže stratiť niektoré dôležité živiny.

Zdroj: Pexels

Olivový olej by rozhodne nemal byť na slnku, ani v chladničke. Pôsobením chladu sa v ňom totiž začnú tvoriť biele čiastočky kondenzovanej vody.

Cesnak a cibuľu je najlepšie uložiť do dobre vetraných škatuliek alebo nádob. Skladujte ich v tme a suchu, aby ste predišli šíreniu plesní. Veľmi dobrý spôsob je aj zavesiť viazaničky cesnaku či cibule na šnúru. V chladničke sa na povrchu cibule a cesnaku môže veľmi rýchlo objaviť pleseň.

Potraviny, ktoré sa môžu skladovať pri izbovej teplote a na svetle

Zdroj: Pexels

Citrusové ovocie môžete bez výčitiek svedomia skladovať priamo na kuchynskom stole. Do chladničky ich radšej nedávajte, môžu prísť o cenné vitamíny.

Skladovanie avokáda je hotová veda. Ak je už dozreté, môžete ho dať do chladničky, vydrží vám dlhšie. Ak je však ešte nezrelé, v chladničke mu bude trvať veľmi dlho, kým dozrie.

Uhorky síce môžete skladovať v chladničke, avšak len niekoľko dní. Vďaka nízkej teplote totiž hnijú rýchlejšie.

Zdroj: Pexels

Baklažány neznášajú nízku teplotu, preto v chladničke rýchlo strácajú chuť a tvrdosť. Skladujte ich pri izbovej teplote.

Ak vložíte paradajky do chladničky, dobrovoľne sa tým pripravujete o ich plnú chuť a vôňu. Skladujte ich  radšej v dobre vetraných nádobách mimo chladničky.



Potraviny, ktoré by sa mali skladovať v chladničke

Niektoré gazdiné tvrdia, že vajcia by sa mali skladovať v chladničke. Iné zase vravia, že postačí izbová teplota. Na jednej veci sa však obe skupiny zhodujú. Vajcia by nemali byť uložené na dverách chladničky. Nestabilná teplota vajíčkam škodí. Výrobcovia takisto odporúčajú nechať vajcia v ich pôvodnom papierovom alebo plastovom obale, ktorý ich chráni a udržiava dlhšie čerstvé.

Zdroj: Pexels

Väčšina ľudí múku zvyčajne skladuje mimo chladničky. Avšak vysoká teplota a vysoká vlhkosť lákajú všemožné druhy chrobákov, ktoré si na múke radi pochutnávajú. Ideálny spôsob je preto zatvoriť múku do vzduchotesnej nádoby a uložiť ju do chladničky.

Mnohých možno prekvapí, že aj orechy je najlepšie skladovať v chladničke. Bežná doba trvanlivosti orieškov pri izbovej teplote je len 1 až 2 týždne. V chladničke vám ale vydržia omnoho dlhšie.

Aj zeleru sa najlepšie darí v chladničke. Určite ho však nenechávajte v plastovom obale. Miesto toho vyskúšajte radšej alobal.

Zdroj: brightside.me