a

V Španielsku si v reštaurácii soľ radšej nepýtajte. Toto je 10 netradičných pravidiel stolovania v rôznych krajinách sveta

Zdroj: Rawpixel.com/Shutterstock

Každý vášnivý cestovateľ sa už určite stretol s lokálnymi špecifikami v reštauráciách a krčmách.

Možno ste sa už aj vy cítili pri vstupe do podniku ako slon v porceláne. Máte počkať, kým vás čašník usadí, alebo si rovno sadnúť na najbližšie možné miesto? Dať tringelt, alebo nie?

 

Prinášame vám 10 pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť, ak nechcete uraziť kuchára, či hostiteľa.

 

Írsko

Zdroj: Adam Berry/Getty

V Írsku každý správny štamgast zaplatí minimálne raz za večer rundu celej krčme (alebo aspoň svojmu stolu). Aj vďaka tomuto pravidlu sú írske krčmy známe svojou vrúcnou a priateľskou atmosférou.

Taliansko

Taliani berú jedlo veľmi vážne a je veľmi jednoduché uraziť ich. Je neslušné požiadať o viac syra na pizzu, vlastne je neslušné žiadať o čokoľvek, čo vám čašník neponúkne. Urážate tým schopnosti šéfkuchára. Taliani takisto neradi kombinujú morské plody so syrom, a ak niečo také budete chcieť, budú vás považovať za barbara. Tringelt čašníkom dávať nemusíte, je už zarátaný v cene jedla.



Portugalsko

Veľmi podobné pravidlo platí aj v Portugalsku. Ak čašníka požiadate, aby vám priniesol soľ či korenie, urážate tým šéfkuchára.

Japonsko

Zdroj: iStock

Grganie, mľaskanie, sŕkanie. U nás sú všetky zvuky spojené so spracovaním jedla znakom nevychovanosti. V Japonsku však nimi dávate kuchárovi najavo, že vám jedlo skutočne chutí.

Francúzsko

„Dáte nám to na dva účty? On mal pivo, ja rum.“ Ak by ste túto vetu povedali vo Francúzsku, považovali by vás pravdepodobne za hulváta. Alebo cudzinca. Vo Francúzsku zvyčajne platí ten, čo pozýva. Výnimku tvoria len veľké skupiny ľudí a kolegovia.

Čína a Kolumbia

Radi doslova vylížete tanier, ak vám niečo veľmi chutí? Dávajte si pozor v Číne a Kolumbii. V týchto krajinách je zvykom nechať na tanieri aspoň kúsok jedla. Ak zjete všetko, dávate tým hostiteľovi najavo, že vám toho dal málo.

Čína

V niektorých, najmä pobrežných oblastiach Číny, by ste si mali dať pozor na to, ako jete rybu. Určite ju na tanieri neotáčajte, podľa miestnych to prináša smolu. Otočená ryba je symbolom prevráteného rybárskeho člna. Skúste najskôr zjesť hornú časť, potom odstráňte chrbticu, a až nakoniec zjedzte spodnú časť.

Austrália

Zdroj: Max Pixel

Jedlo a biznis k sebe nepasujú, to v Austrálii dobre vedia. O práci sa pri stole zásadne nebavia. Existujú samozrejme aj výnimky, je to už na vás, aby ste pochopili jemné náznaky, čo je vhodné a čo si radšej nechať do kancelárie.



Kazachstan

Zdroj: iStock

V Kazachstane majú veľmi decentný zvyk, ktorým dokážu naznačiť hosťom, aby už konečne vypadli. Čaj nalievajú len do polovice pohára, a keď hosť dopije, dolejú mu. Vďaka tomu je jeho nápoj vždy príjemne teplý. Ak vám však hostiteľ prestane dolievať, mali by ste sa pomaly zberať na odchod.

Gruzínsko

V Gruzínsku sa víno nepopíja. V Gruzínsku sa víno, podobne ako tvrdý alkohol, zásadne exuje. Podľa tamojších zvyklostí by ste mali počkať, kým sa prednesie prípitok, a potom do seba hodiť celý obsah pohára.

Zdroj: thisisinsider.com