Search
Close this search box.

Pokazené ložiská tela: Ako na bolesti kolien alebo bedrového kĺbu

Zdroj: wavebreak3/adobe.stock.com

Bolesti kolien a bedrového kĺbu sú ako nepozvaní hostia, ktorí prídu nečakane a zdržia sa príliš dlho. Či už ste fanúšikom pohybu, alebo vám najlepší výkon predviedla telka na diaľkovom ovládači, tieto nepríjemné bolesti môžu ovplyvniť kvalitu vášho života. Ale nebojte sa, moderná medicína a zopár praktických tipov, má pre vás niekoľko trikov, ako zmierniť tieto problémy – bez toho, aby ste museli kupovať doživotné zásoby masti na kolená.


Kľúčom k stabilite sú posilňované svaly

Vaše kĺby sa opierajú o stabilnú základňu, ktorú im poskytujú svaly. Koleno a bedro nie sú výnimkou. Posilňovanie svalov okolo kĺbov preto dokáže významne znížiť bolesti a zlepšiť pohyblivosť. Najmä svaly stehien, zadku a jadra tela sú kľúčové pre stabilizáciu kolien a bedrového kĺbu. Stačí jednoduchý domáci tréning – drepy, výpady a mostíky na podložke, a vaše svaly budú spevnené ako nový most cez Dunaj.

Správne topánky pre nohy ako na vankúši

Obuv môže byť vaším najlepším priateľom alebo rizikom. Nesprávne topánky môžu zhoršiť bolesti kĺbov, pretože každý krok, ktorý urobíte, sa prenáša z chodidiel cez kolená až do bedrového kĺbu. Ortopedické topánky alebo vložky na mieru môžu zázračne zlepšiť vašu chôdzu a uvoľniť tlak z kĺbov. Ak máte pocit, že chôdza po meste je skôr tortúra než prechádzka, zvážte návštevu medzi ľuďmi veľmi obľúbenej ortopedickej ambulancie Bratislava. Odborníci vám tam dokážu odporučiť vhodnú obuv alebo vložky, ktoré doslova zmenia váš krok.

Schudnite, pretože každý kilogram sa počíta

Tento bod sa možno nebude počúvať ľahko, ale je pravdivý – každý kilogram nadváhy zaťažuje vaše kĺby. Pre kolená to môže znamenať až 4-násobný zvýšený tlak pri každom kroku, čo znamená, že ak máte nadváhu o 5 kg, vaše kolená cítia, akoby ste nosili 20 kg navyše. Nemusíte sa hneď hnať do extrémnych diét. Aj malé zníženie hmotnosti môže výrazne zlepšiť vaše bolesti.

Fyzioterapia nielen pre uvoľnenie napätia

Fyzioterapeuti sú ako kúzelníci pre vaše svaly a kĺby. Individuálne nastavený cvičebný plán a rehabilitačné techniky môžu výrazne zmierniť bolesť a zlepšiť pohyblivosť. Štúdie preukázali, že kombinácia posilňovacích a strečingových cvikov môže znížiť bolesti kolien a bedrových kĺbov až o 30 %.

Protizápalové potraviny pre zdravé kĺby

Zdravie kĺbov sa začína v kuchyni. Zápaly v tele môžu zhoršiť bolesť kolien a bedrových kĺbov. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú losos, ľanové semienka a orechy, môžu pomôcť zmierniť zápal a chrániť kĺby. Naopak, potraviny s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov vedia zápaly zhoršiť. Takže ak chcete svoje kĺby „nakŕmiť“, vymeniť keksíky za hrsť orechov je oveľa lepší krok.

Starostlivosť o kolená a bedrové kĺby je nevyhnutná pre aktívny a bezbolestný život. Či už ide o správne posilňovanie svalov, výber vhodnej obuvi, alebo návštevu ortopedickej ambulancie, každý krok vás môže priviesť bližšie k cieľu. A pamätajte, že prevencia je vždy lepšia ako liečba – tak si nájdite čas a venujte pozornosť svojim kĺbom skôr, ako vás pošlú na nútenú „pauzu“ či invalidný dôchodok.

Najčítanejšie

TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči
Význam farieb nie je jednotný. Ako sú vnímané v rôznych krajinách?
RECEPT: Rýchly a jednoduchý banánový chlebík
Toto je 6 miest na našej planéte, kde nefunguje gravitačný zákon
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť

Odporúčame: