Aktuálne

Life is beautiful

“Nedopusť, aby ti včerajšok, zabral väčšinu dneška” – Will Rogers

Nájdeš nás aj tu

Máte radi šampanské? Hrozí, že príde o svoju typickú chuť

Reklama

Sezónne výkyvy počasia, ktoré sa každým rokom stávajú viac citeľné, majú vplyv aj na produkciu hrozna v rôznych regiónoch po celom svete. Výnimkou nie je ani slávny francúzsky región Champagne-Ardenne, ktorý je domovskou oblasťou tohto obľúbeného moku. Je aj často navštevovanou turistickou destináciou, kam sa ľudia chodia pokochať nielen pohľadom na pravidelné rady vinohradov a malé vinárske dedinky, ale mnohokrát sa pristavia aj na degustáciu vína.

Obavy o budúcnosť

Aby sa dosiahla typická ovocná a ostrá chuť šampanského, hrozno, z ktorého sa vyrába, by malo dozrievať v určitých podmienkach, ktoré sú preň ideálne. Okrem vápencovej pôdy sa mu lepšie darí v chladnejších klimatických podmienkach. Extrémne zmeny klímy, ktorým je už nejaký ten čas vystavené, však tieto faktory výrazne oslabujú. Preto sa francúzski výrobcovia šampanského obávajú o budúcnosť.

zdroj: es.france.fr

„Zber je o dva týždne skôr, než tomu bolo pred 20-timi rokmi. V tom čase to bolo približne v polovici septembra. V poslednom čase je zber však potrebné uskutočniť už v auguste tak, ako je tomu aj tento rok. Avšak to, že hrozno dozreje v dôsledku horúcich dní a nocí rýchlejšie, má za následok jeho slabšiu kyslosť, čo sa v konečnom dôsledku prejaví na nevýraznejšej sviežosti vína,“ uviedol pre Bloomberg Antoine Malassagne, spolumajiteľ spoločnosti A.R. Lenoble zaoberajúcej sa výrobou šampanského.

Reklama



Výrobcovia sa nevzdávajú

Výrobné spoločnosti sa snažia bojovať proti prípadným chuťovým zmenám svojich produktov rôznymi spôsobmi. Niektorí sa spoľahli na rezervy v podobe vín starších ročníkov, s ktorými novú úrodu mixujú, iní sa rozhodli experimentovať s DNA analýzou kvasiniek, aby dokázali čeliť dopadom zmeny klímy.

Napriek tejto negatívnej situácii sa výrobcovia nevzdávajú a snažia sa to vnímať optimisticky. „Našou prácou, životom a vášňou, ako poľnohospodárov, bolo prispôsobovať sa klimatickým zmenám už stovky rokov. Ak sa v budúcnosti príliš oteplí, budeme sa musieť inšpirovať Burgundskom,“ dodáva Malassagne.

Zdroj: inhabitat.com, bloomberg.com 

Reklama
Reklama
You don't have permission to register