a

RECEPT: Čokoládový chlebík s hruškami

zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Máte radi hrušky? Jesenné obdobie je priam stvorené na rôzne variácie, pri ktorých môžete toto ovocie využiť. Ak napríklad premýšľate, čo si upiecť k nedeľnej kávičke, vyskúšajte tento parádny koláč v chlebíkovej forme s ovsenými vločkami, orechmi a kúskami čokolády. 

Potrebujeme:

– ½ šálky ovsených vločiek (zomletých na múku)

– ½ šálky mletých orechov

– 1 šálka hladkej špaldovej múky

– ½ šálky cukru (môžete i viac)

– 2 lyžice kakaa

– 1 prášok do pečiva (s vínnym kameňom)

– 1 lyžička škorice

– 2 vajcia

– ¾ šálky mlieka

– ½ šálky oleja

– hrsť nasekaných orechov

– 40 g nasekanej čokolády

– štipku soli

zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková



 

Postup: 

V jednej miske zmiešame suché suroviny, teda zomleté vločky, orechy, múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, kakao. V druhej miske zmiešame žĺtky, olej a mlieko. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.

Do druhej misky (žĺtkovo-mliekovo-olejovej) postupne primiešavame suchú zmes, na záver prisypeme nasekané orechy a čokoládu. Opatrne primiešame tuhý bielkový sneh a opatrne vymiešame. Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie, postavíme na dno 3 hrušky a cesto nalejeme okolo nich. Cesta stačí naliať do polovice, pri pečení sa zdvihne. Zvyšné cesto som naliala do mafinových košíčkov, posypala hruškami a upiekla spolu s chlebíkom (ale piekli sa kratšie).

Pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 35 – 45 minút, treba skúšať paličkou a keď sa cesto nelepí, chlebík je hotový. Necháme vychladnúť, potom posypeme cukrom a podávame.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk