a

RECEPT: Kysnutý koláč s čučoriedkami a mrveničkou

zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Vždy v lete musím aspoň raz urobiť túto babičkovskú klasiku – kysnutý koláč s mrveničkou, alebo ak chcete – s posýpkou. Pridala som i tvaroh, ktorý mi zavadzal v chladničke, ale k letným koláčom sa skvele hodí. 

Je jedno, či použijem slivky, marhule alebo iné ovocie, ak nemám po ruke bielu špaldovú, kvôli tomuto koláču som ochotná kúpiť aj obyčajnú bielu múku. Lebo s celozrnnou to, priznám sa, nie je úplne babičkovské.

zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocku droždia
  • 1 dcl oleja
  • 3 dcl mlieka
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • ovocie

Tvarohová plnka:

  • 1 tvaroh
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Posýpka:

  • 50 g masla
  • cca. 100 g polohrubej múky
  • cca. 50 g kryštálového cukru

Postup:

Urobíme si kvások: do vlažného mlieka pridáme 2 lyžičky cukru a rozdrobíme droždie. Necháme postáť, kým sa nevytvoria bublinky. Potom zmes prilejeme do misky k múke. Pridáme olej, zamiešame a rukou uhnetieme bochník. Nenecháme ho kysnúť, ale rovno ho rozložíme na vymastený plech, rozložíme naň tvaroh, posypeme čučoriedkami a aj pripravenou posýpkou.



Posýpku urobíme jednoducho – do rozpusteného masla pridávame múku a cukor dovtedy, kým nevznikne sypká hmota. Tou potom koláč posypeme a necháme podkysnúť asi 15 – 20 minút. Potom ho vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 15 – 20 minút.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk