Chceli by ste recept na takú pizzu, ktorá by chutila ako z pizzerie? Ja tu mám pre vás hneď dva – podľa toho, či chcete kváskovú alebo nekváskovú. Obe sú výborné, no každá je iná.
Môj zlepšovák na akúkoľvek pizzu: po upečení potrite okraje pizze zmesou pretlačeného cesnaku a olivového oleja. GE-NI-ÁL-NE!
Kvásková pizza:
Na rozkvas potrebujeme:
- 100 g hladkej pšeničnej múky
- 80 ml vody
- 1 PL kvásku
Suroviny zmiešame v miske dohromady, prekryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme vykvasiť 9 – 12 hodín, ideálne cez noc.
Na druhý deň k zmesi pridáme:
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 300 ml vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky soli
Všetko spolu vymiesime, opäť prekryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme kysnúť asi 4 hodiny. Po tom, čo cesto narastie, ho rozdelíme na toľko častí, koľko chceme kusov pizze a akú hrubú ju chceme mať. Ak chceme cesto na celý plech, stačí ho rozdeliť na 2 časti.
Prstami ho roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme podľa chuti a hneď pečieme v rúre na min. 200 stupňoch. Dĺžka pečenia záleží od rúry a od toho, ako veľmi chceme pizzu prepečenú. Cesto netreba nechať kysnúť na plechu. Na záver potrieme okraje olivovo-cesnakovou zmesou.

Nekvásková pizza – rýchla a mäkká:
- ½ šálky vlažnej vody
- ½ lyžice cukru
- ½ kocky droždia
- 300 g hladkej múky
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 štipky soli
Do vlažnej vody pridáme pol lyžice cukru a rozdrobené kvasnice. Počkáme, kým nám vznikne kvások (kvások z kvasníc je iný ako kvások v prípade prvej pizze). Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, olej a kvasnicový kvások. Rukou urobíme hladké cesto a necháme ho pod utierkou odpočívať a kysnúť asi pol hodinu. Potom cesto roztiahneme na plech, obložíme podľa chuti a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Na záver potrieme okraje olivovo-cesnakovou zmesou.