Search
Close this search box.

Tajomstvo dlhovekosti je vraj jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Je ním táto surovina

Tento výskum dokázal, že mliečne výrobky človek jednoducho potrebuje, aj keď existuje množstvo ľudí, ktorí nás presviedčajú o opaku. Výskumníci z McMasterskej univerzity v Kanade zistili, že pravidelná konzumácia syra môže byť kľúčom k dlhšiemu životu. K čítaniu tohto článku sa preto výborne hodí napríklad plátok mozzarelly.


Vedci prišli na to, že ľudia, ktorí denne konzumujú viac než dve porcie syra, majú nižšie riziko infarktu a kardiovaskulárnych chorôb. Podobný účinok má aj jogurt alebo mlieko. Štúdie sa zúčastnila skutočne reprezentatívna vzorka ľudí – viac než 130 000 dobrovoľníkov vo veku 35 až 70 rokov z 21 rôznych štátov. Účastníkov štúdie sledovali v priemere 9,1 roka.

Zdroj: Unsplash

Ľudia boli rozdelení do 4 kategórií. Tí, ktorí vôbec nejedli mliečne výrobky, tí, ktorí jedli denne menej ako jednu porciu, tí, čo jedli dve porcie, a napokon tí, ktorí jedli viac než dve porcie. Počas experimentu zomrelo takmer 6 800 ľudí a 5 900 trpelo nejakým kardiovaskulárnym ochorením.

Štvrtá skupina mala vo všetkých ukazovateľoch lepšie výsledky ako prvá skupina. Úmrtnosť štvrtej skupiny bola 3,4 %, pokým úmrtnosť prvej skupiny až 5,6 %. Šancu na infarkt mali ľudia, ktorí nekonzumovali mliečne výrobky na úrovni 2,9 %, milovníci syrov zo štvrtej skupiny iba 1,2 %.

„Naše zistenia potvrdzujú, že konzumácia mliečnych výrobkov znižuje úmrtnosť a hrozbu kardiovaskulárnych chorôb. Najviac je to viditeľné v rozvojových krajinách, kde je konzumácia mliečnych výrobkov omnoho nižšia než v Severnej Amerike a Európe,“ uviedla Mahshid Dehghan, vedkyňa, ktorá stojí za výskumom.

Ak stále váhate, čo si dať na večeru, možno vás presvedčí ďalší výskum, ktorý majú na svedomí vedci z Texaskej univerzity. Tí zistili, že zrejúci syr, ako napríklad cheddar či parmezán, zabraňujú vzniku rakoviny pečene.

Samotní autori štúdie hovoria, že konzumácia mliečnych výrobkov by mala byť podporovaná najmä v rozvojových krajinách. U nás samozrejme aj naďalej platí, že syry a ďalšie mliečne výrobky, by mali síce zostať v našom jedálničku, ale mali by sa jesť s mierou.

Zdroj: ladbible.com, mcmaster.ca

Pozri aj:

Najčítanejšie

Tieto vianočné trhy v Európe si ľudia zvolili za tie najkrajšie pre rok 2019
Toto sú najväčšie slovenské a české vianočné hity. Poznáte ich históriu?
Príbeh roka: Chlapík zničil umelecké dielo za viac ako 100 000 dolárov. Zjedol banán
RECEPT: Rýchly a jednoduchý banánový chlebík
TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči

Odporúčame: