Aké to však bude, ak sa pulty supermarketov vyprázdnia? A to, čo na nich ostane, bude príliš drahé a nebudeme si to môcť dovoliť? Ak sa nič nezmení, tento katastrofický scenár sa počas niekoľkých desiatok rokov stane realitou. Klimatické zmeny spôsobia, že na poliach nenarastie dostatok úrody pre celú Zem.
Portál brightside.me zverejnil zoznam produktov, ktorých pestovanie je v ohrození.
1. Čokoláda
Viete si predstaviť život bez čokolády? Samozrejme, dá sa to, ale bude to o poznanie smutnejší život. Stromom kakaovníka, z plodov ktorých sa vyrába čokoláda, vysoké teploty neprekážajú. Na svoj rast však potrebujú vysokú vlhkosť a dážď.
Podľa štúdie však globálne otepľovanie so sebou prináša aj dlhotrvajúce suchá. Čokoláda bude v prípade krízy odsunutá na druhú koľaj. Zalievať sa budú potraviny, ktoré sú nenahraditeľné, ako napríklad ryža či pšenica. Kakaovníky budú hrať druhé husle. Aj preto bude čokolády omnoho menej a jej cena sa vyšplhá do astronomických výšok.
2. Čaj
Ak máte radi relax so šálkou horúceho čaju, užívajte si to, kým sa dá. Odborníci varujú, že klimatické zmeny budú mať veľký vplyv aj na produkciu čajových lístkov. Predpokladá sa, že čajovníky budú horšie odolávať útokom hmyzu a ich lístky nebudú tak kvalitné.
3. Med
Hovorí sa, že ak vyhynú včely, ľudstvo nedokáže prežiť. Sú ohrozované najmä chemickými postrekmi a nedostatkom potravy. Globálne otepľovanie je len ďalším faktorom, ktorý ich ohrozuje. V ovzduší stúpa hladina CO2, dôsledkom čoho klesá obsah bielkovín v peľoch kvetín. Včely hladujú a umierajú kvôli nedostatku výživy.
4. Ryža
Produkcia ryže by sa mala znížiť o neuveriteľných 20 – 40 %. To však nebude jediný problém. V dôsledku vysokého obsahu CO2 v ovzduší, nebude ryža až taká výživná. Ľudia, u ktorých tvorí táto plodina základ jedálnička, budú pravdepodobne trpieť vážnymi zdravotnými problémami.
5. Ovocie
Jablká, čerešne, či broskyne. Aj tieto typické slovenské plodiny sú v ohrození. Podľa správy, ktorú vypracovala Univerzita v Melbourne budú zimy príliš mierne na produkciu jabĺk. Naopak, letá budú extrémne horúce. Stromom a ich plodom bude hroziť spálenie. Produkcia ovocných stromov preto pravdepodobne značne poklesne, informuje pursuit.unimelb.edu.au.
6. Káva
Začínate svoj deň šálkou kávy? V priebehu niekoľkých desaťročí si budete musieť nájsť iný spôsob ako sa ráno prebudiť. Poprední výrobcovia kávy, ako Lavazza či Starbucks, už uznali vážne riziká spôsobené globálnym otepľovaním. Predpokladá sa, že v roku 2050 bude možné pestovať kávu na území až v o 50 % menšom rozsahu ako dnes. Dôsledkom budú vyššie ceny, ale aj horšia chuť a aróma.
7. Pšenica
Bez čaju, kávy, či čokolády sa dá žiť. Keď však prídeme o pšenicu, nastanú skutočne krušné časy. Podľa štúdie, ktorú zverejnila Kansaská univerzita, sa v priebehu niekoľkých desiatok rokov zníži produkcia pšenice o ¼. Existuje tu celkom zreteľná nepriama úmera. Za každý stupeň, o ktorý sa naša Zem oteplí, klesne produkcia pšenice o 6 %.
8. Arašidy
Podzemnica olejná, ktorej semená tak radi chrumkáme, je skutočne náročná rastlina. Potrebuje minimálne 5 mesiacov stabilného teplého počasia a minimálne 50 centimetrov zrážok. Vďaka pretrvávajúcim suchám je veľmi pravdepodobné, že arašidy čoskoro vymiznú z nášho jedálnička.
9. Pivo
To najhoršie na záver. V dôsledku extrémnych horúčav a sucha vedci predpokladajú, že celosvetová produkcia piva klesne až o 16 %. Očakáva sa, že ceny piva budú dvojnásobné.
Zdroj: brightside.me, instracen.org