Search
Close this search box.

Znamienka: Drobné detaily, ktoré vám môžu zničiť život

Zdroj: dream@do/adobe.stock.com

Znamienka sú vo väčšine prípadov bežné zhluky pigmentových buniek, ktoré sa na našej koži objavujú prirodzene. Napriek tomu, že bývajú takmer všetky neškodné, predsa len niektoré z nich vedia predstavovať zdravotné riziko. Ako zistiť, ktoré z nich môžu byť nebezpečné a prečo je dôležité ich sledovať?


Základný kontrolný systém pre podozrivé znamienka

Dermatológovia používajú na hodnotenie znamienok rôzne spôsoby, nástroje a pravidlá. Z vizuálneho hľadiska je ale dôležitá ich asymetria, okraje, farba, priemer a vývoj. Ak má znamienko nerovnomerný tvar, rozmazané okraje, rôzne farby, je väčšie než 6 mm alebo sa mení, mali by ste nechať odborné vyšetrenie znamienok na profesionálneho lekára, pretože tieto a iné faktory môžu naznačovať prítomnosť nebezpečného melanómu.

Vyšetrenie dermatoskopom je bezbolestné a umožňuje odborníkovi nahliadnuť na štruktúru znamienka, a potom na základe výsledkov odporučiť jeho odstránenie alebo ďalšie sledovanie.

Prečo by ste nemali znamienko ignorovať?

Melanóm je najnebezpečnejšia forma rakoviny kože, ktorá vzniká práve zo znamienok. Včasné odhalenie je dôležité, pretože miera prežitia pri včas diagnostikovanom melanóme môže dosahovať až 98 %. Ak ste si preto všimli na znamienku podozrivé zmeny, môže ísť o prvý signál, že je čas konať.

Rizikové skupiny

Niektorí ľudia sú náchylnejší na vznik melanómu, najmä ak majú viac ako 50 znamienok, svetlú pleť, ryšavé vlasy, alebo ak sa ich pokožka ľahko spáli na slnku. Aj rodinná anamnéza hrá dôležitú úlohu. Ak mal niekto z vašich blízkych rakovinu kože, mali by ste prevencii venovať väčšiu pozornosť.

Odstránenie znamienok: Preventívny zákrok, ktorý môže zachrániť život

Správne odstránenie znamienok nie je bolestivým ani komplikovaným, ale život zachraňujúcim zákrokom. Ak je tento malý útvar na vašej pokožke podozrivý až nebezpečný, dermatológ ho môže odstrániť a poslať na histologické vyšetrenie, ktoré určí, či bolo rakovinové.

Ochrana pred slnkom a pravidelné kontroly sú najlepšia prevencia

Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred vznikom tohto problému, je prevencia. Používajte krémy s vysokým ochranným faktorom a nevystavujte sa zbytočne UV žiareniu. Nezabudnite ani na pravidelné kontroly u dermatológa, pretože lepšie je odhaliť problém skôr, než narastie do rozmerov, s ktorými si často nevie rady ani inak špičková medicína. Ako sa hovorí, lepšie jeden preventívny krok ako sto výčitiek.

Najčítanejšie

TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči
Význam farieb nie je jednotný. Ako sú vnímané v rôznych krajinách?
RECEPT: Rýchly a jednoduchý banánový chlebík
Toto je 6 miest na našej planéte, kde nefunguje gravitačný zákon
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť

Odporúčame: