Search
Close this search box.

Aké farby a prečo sú najvhodnejšie pre zdravotnícke prostredie?

Zdroj: opolja/adobe.stock.com

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, prečo sú konkrétne farby oblečenia zdravotníckeho personálu také, aké sú? Viete, aké odtiene a tóny textílií sú najvhodnejšie pre nemocnice a kliniky? Na prvý pohľad možno zbytočná otázka, no v praxi veľmi dôležitý detail, ktorý vplýva nielen na náladu pacientov, ale aj efektivitu zdravotníkov.


Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Psychológia farieb: Ako nás ovplyvňujú?

Farby hrajú v našich životoch väčšiu úlohu, než si uvedomujeme. Vedeli ste, že podľa výskumu psychológov farby dokážu ovplyvniť aj rýchlosť hojenia rán? Pacienti, ktorí sú obklopení upokojujúcimi farbami, ako je zelená alebo svetlomodrá, sa cítia uvoľnenejšie a vykazujú lepšie výsledky pri rekonvalescencii.

Naopak, príliš výrazné a teplé farby, ako je červená alebo oranžová, môžu v zdravotníckych zariadeniach pôsobiť príliš stimulačne, čo nie je v prostredí, kde je dôležité, aby pacienti zostali pokojní, žiaduce. Preto sa tieto odtiene v nemocniciach vyskytujú len zriedka.

Biela – čistota, sterilita a dôvera

Biele dámske či pánske moderné laboratórne plášte, ktorými je zdravotnícky personál preslávený, majú oveľa hlbší význam, než by ste si mohli myslieť. História ich nosenia siaha až do 19. storočia, kedy sa lekárstvo začalo preklápať do modernej vedy a sterilizácia sa stala základom každej úspešnej operácie.

Biela symbolizuje čistotu a hygienu – vlastnosti, ktoré sú pre každého pacienta dôležité. Rovnako tak asociuje sterilné, kontrolované prostredie, kde sú infekcie minimálne, čo zvyšuje pacientovu dôveru v odborníka.

Ale prečo práve biela? Podľa psychologických štúdií je to farba, ktorá upokojuje a vytvára dojem poriadku. Pacienti, ktorí vidia zdravotníka v bielom plášti, majú tendenciu pociťovať väčší pocit bezpečia. Zároveň biela farba odhaľuje akúkoľvek špinu alebo škvrnu, čo je v prostredí, kde je čistota prvoradá, nesmierne dôležité.

Zelená a modrá – farby pokoja a sústredenia

Okrem bielej sa v nemocniciach často stretnete so zelenými a modrými odtieňmi, najmä v operačných sálach a na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Prečo práve tieto farby?

Pánsky a rovnako tak dnes už aj štýlový dámsky zdravotnícky set v odtieňoch zelenej a modrej je známy tým, že má upokojujúci účinok na nervový systém. Vedci dokonca zistili, že tieto farby dokážu znižovať krvný tlak a spomaľovať dýchanie, čo pomáha pacientom zvládať stres v napätej situácii.

Pre zdravotníkov majú tieto farby výhodu aj počas chirurgických zákrokov. Odborníci z oblasti optometrie zistili, že zelená a modrá pomáhajú zmierniť únavu očí pri dlhých operáciách. Keďže oči sú citlivé na červené odtiene, ktoré pri operáciách dominujú (krv a tkanivo), zelená a modrá pomáhajú chirurgom lepšie sa sústrediť a kontrastovať s okolím.

A čo žltá?

Hoci žltá farba pôsobí v mnohých situáciách pozitívne a energicky, v nemocničnom prostredí sa používa striedmo, pretože môže pri nadmernom použití spôsobiť pocit nepokoja, čo určite nie je vhodné pre pacientov čakajúcich na operáciu alebo výsledky testov. Malé akcenty žltej sa však v niektorých prípadoch používajú na povzbudenie energie a optimizmu – ideálne v čakárňach alebo detských oddeleniach.

Takže nabudúce, keď vstúpite do nemocnice, všimnite si, ako tieto farby pracujú s vašimi emóciami a možno vám pomôžu lepšie zvládnuť náročný deň u lekára.

Najčítanejšie

TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči
Význam farieb nie je jednotný. Ako sú vnímané v rôznych krajinách?
RECEPT: Rýchly a jednoduchý banánový chlebík
Toto je 6 miest na našej planéte, kde nefunguje gravitačný zákon
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť

Odporúčame: