a

Nenechajte sa oklamať: Týchto 8 trikov používajú barmani, aby ušetrili na vašich nápojoch

Zdroj: Unsplash

Zaplatíte si za nápoj nemalé peniaze, a napriek tomu máte pocit, že vášmu mojitu niečo chýba? Možno ste narazili na barmana – špekulanta. Niektorí to robia na vlastnú päsť, iní to majú nakázané priamo od majiteľa. Bez problémov dokážu vyrobiť z lacného vína šampanské, či namiesto piva načapovať iba penu.

Ľuďom s vyšším promile alkoholu v krvi často vôbec nezáleží na tom, z čoho sa opijú, a preto je jednoduché ich dobehnúť. Poznáte osvedčené triky nečestných barmanov, alebo sa necháte ľahko oklamať?

 

Portál brightside.me zverejnil niekoľko trikov, na ktoré by ste si mali dať pri najbližšej návšteve baru určite pozor.

 

1. Namáčanie namiesto nalievania

Predtým, ako vám barman naservíruje nápoj, namočí okraje pohára do špongie, ktorá je nasiaknutá alkoholom. Do samotného pohára už potom barman naleje len niekoľko kvapiek. Zákazník bude mať dojem, že jeho nápoj je plný alkoholu, pretože bude cítiť jeho vôňu.

2. (Ne)odmerný pohárik

Barmani často používajú malý kovový pohárik na odmeranie množstva alkoholu, ktorý majú dať do vášho miešaného nápoja. Niektorí však na dno týchto pohárikov lepia malé kovové predmety, aby sa do nich zmestilo menej alkoholu.



3. Alkohol vo vnútri slamky

Zdroj: Unsplash

Stáva sa vám, že keď sa prvýkrát napijete zo svojho miešaného nápoja, prekvapí vás jeho sila? Ako však popíjate ďalej, nápoj postupne slabne. Existuje na to jednoduché vysvetlenie. Niektorí šikovní barmani totiž dokážu naliať alkohol priamo do slamky. Vďaka tomu budete mať pocit, že váš nápoj je skutočne silný.

4. Pochutiny zadarmo

Tento trik je legálny, a dokonca aj celkom príjemný. Niektoré bary ponúkajú k nápojom aj drobné slané pochúťky zadarmo. Vedia, prečo to robia. Čím viac tyčiniek, čipsov alebo orieškov zjete, tým väčšiu chuť budete mať práve na nápoje.

5. Podradný alkohol v drahých fľašiach

Ako uvádza portál abcnews.go.com, asi najjednoduchší spôsob, ako oklamať zákazníkov, je naliať do drahej fľaše lacný alkohol. Najmä v miešaných nápojoch si rozdiel všimne len málokto.

6. Špeciálne poháre

Aj tento trik je v podstate legálny. Barmani si pozorne vyberajú poháre, do ktorých nalievajú váš nápoj. Najlepšie sú tmavé, matné poháre, s hrubým dnom. Popíjajúci má tak pocit, že je v ňom viac tekutiny.



7. Viac peny

Zdroj: iStock

S týmto bodom majú určite skúsenosti viacerí. Čašník načapuje pivo hlboko pod rysku a zamaskuje to množstvom peny. Ak máte chuť sa pohádať, počkajte, kým pena opadne a skúste pivo reklamovať.

8. Nápoje vyrobené z čaju a vzduchu

Barmani sú skutočne kreatívni ľudia. Dokážu vytvoriť neuveriteľné nápoje, ktoré potešia vaše chuťové bunky. Niekedy však svoju kreativitu používajú aj tam, kde by nemuseli. Niektorí dokážu vytvoriť luxusné nápoje z podradných ingrediencií. Napríklad koňak sa dá vytvoriť zmiešaním vodky, korenia a čierneho čaju. Šampanské vytvoríte z lacného vína za pomoci sifónu. Mňam.

Ak sa nechcete nechať oblafnúť, sledujte barmana pri príprave vášho nápoja. Ešte lepšie je skamarátiť sa so samotným barmanom, prípadne mu dávať štedré sprepitné. Najistejšie však bude navštevovať len podniky s dobrou povesťou.

 

Stretli ste sa už s podobnými praktikami?

 

Zdroj: brightside.meabcnews.go.com