a

Posuňte Valentína na inú úroveň. Vyskúšajte 5 jednoduchých receptov, ktoré ulahodia (nielen) vašim chuťovým bunkám

Zdroj: Pinterest

Vymeňte bonboniéry a kytice kvetov za vami vyrobený dezert. Prekvapte vašu polovičku zaujímavým receptom, pekným dizajnom a výnimočnou chuťou. Príprava nasledujúcich sladkostí je nenáročná a určite veľmi poteší nielen oko, ale aj chuťové poháriky. Navyše, investovaný čas do výroby darčeka sa vždy počíta!

Jahody v čokoláde

Ak nemáte čas na dlhé prípravy alebo ste v pečení začiatočník, tento recept určite oceníte. Čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli s trochou smotany na šľahanie a obaľte v nej jahody. Tie môžete neskôr napichnúť na špajdle a zabaliť do papiera ako originálnu kyticu. 

Zdroj: Pinterest



Jablkové ruže

Tulipány, ruže, pivónie? Neviete, ktorý druh má vaša láska najradšej? Jablkovými kvetmi určite nič nepokazíte a ani neurobia prievan vo vašej peňaženke. 

Potrebujeme: lístkové cesto, 3 jablká, džem, škoricový cukor

Postup: Jablká umyjeme, prekrojíme na polovice, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Aby jablká nezhnedli a zmäkli, vložíme ich do misky s vodou. Lístkové cesto si nakrájame na 6 pásov, potrieme džemom podľa chuti a posypeme škoricovým cukrom. Plátky jabĺk ukladáme na cesto tak, aby sa jemne prekrývali a presahovali cesto. Cesto zvinieme do tvaru ružičiek, vložíme do košíčkov na muffiny a pečieme približne 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Po vybratí ich môžeme poprášiť práškovým cukrom.

Zdroj: Pinterest

Pop cakes

Vyzerajú ako lízatká, v skutočnosti však ide o piškótové guľôčky, ktoré chutia každému. Veľmi zaujímavý zovňajšok, čo poviete?

Potrebujeme: 4 vajíčka, 4 lyžice práškového cukru, 4 lyžice polohrubej múky, 4 lyžice čokoládového krému, 1 PL kakaa, 1 ČL prášku do pečiva, 150 g čokolády na varenie, 100 ml smotany na šľahanie

Postup: Vajíčka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Primiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a pečieme pri 180 °C približne 20 minút. Vychladnuté cesto rozmrvíme, primiešame k nemu čokoládový krém a v rukách vytvarujeme guľôčky. Tie necháme v mrazničke 30 minút odležať. 

Medzitým si nad parou rozpustíme čokoládu so smotanou na šľahanie, ktorou potom guľôčky ozdobíme.

Zdroj: Pinterest

Banánové wafle

Obľúbené raňajky mnohých v novom variante. Vyhoďte cukor a nahraďte ho banánmi. Zdravšiu verziu vaša polovička určite pochváli.

Potrebujeme: 2 šálky hladkej múky, 1 šálka mlieka, 2 PL cukru, 2 popučené banány, 2 vajcia, 1/4 šálky oleja, 1/2 ČL škorice, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Postup: V miskách si zmiešame suché a mokré suroviny. Tie potom spojíme a pečieme vo waflovači približne 4 minúty. Podávame so šľahačkou, ovocím, orieškami alebo čokoládou.  

Zdroj: Pinterest



Čokoládové cupcakes

Čokoláda sa označuje za najväčšie afrodiziakum. Pre valentínsky večer je preto ako stvorená. Pripravte si čokoládové muffiny s čokoládovým krémom.

Potrebujeme: 175 g polohrubej múky, 150 ml oleja, 100 g práškového cukru, 60 ml oleja, 45 g kakaa, 1 vajce, kúsky čokolády, štipka soli

Postup: Vajíčka si vyšľaháme s olejom. Pridáme zvyšné suroviny a vzniknutým cestom naplníme košíčky do 3/4. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 25 minút. 

Po vychladnutí ich ozdobíme krémom, ktorý sme si pripravili zo 125 g krémového syra, 125 g mascarpone a 125 g práškového cukru. 

Zdroj: Pinterest

Bonus na záver:

Vymeňte chladené šampanské za obľúbený nápoj v chladných dňoch – Chai latte. Kombinácia čaju s koreninami a mliekom síce znie ako šialená, avšak zaručujeme mimoriadny gastronomický zážitok.  

Potrebujeme: 2 hrnčeky vody, 2 vrecúška obľúbeného čierneho čaju, 1 hrnček mlieka, 5 koliečok čerstvého zázvoru, 5 kusov celej škorice, 1 ČL kardamómu, 1 ČL klinčekov, med podľa chuti

Postup: Do menšieho hrnca nalejte vodu a prisypte koreniny. Priveďte k varu a na miernom ohni povarte 5 minút. Pridajte čaj a varte ešte 5 minút. Odstavte z ohňa a preceďte. Čaj nalejte približne do tretiny hrnčeka a prilejte našľahané mlieko. Dobrú chuť!

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Puffpastry.com, Redakcia, Pinterest