a

Pred 225 rokmi sa narodil objaviteľ kofeínu. Toto je 5 prírodných zdrojov, kde kofeín nájdete

Zdroj: Pixabay

8. februára 1794 sa v Hamburgu narodil nemecký chemik Friedleb Ferdinand Runge, ktorý ako prvý identifikoval kofeín. Ten poznáme v prírodnej forme predovšetkým v káve. Kde všade ho ešte môžeme hľadať?

Hneď na úvod pár zaujímavostí:

– trvá 45 minút, kým sa kofeín vstrebe do krvného obehu. Najvyššiu koncentráciu dosahuje teda až po 60 – 90 minútach;

– výskumy dokázali, že malé množstvo kofeínu pomáha proti bolestiam hlavy. Nájdete ho aj v zložení tabletiek na chudnutie a nikotínových náplastiach;

– podľa najnovších výskumov je maximálna odporúčaná dávka 5 šálok kávy denne. Robusta obsahuje dvakrát viac kofeínu ako Arabica.

 

Kde, okrem kávy, môžete ešte kofeín nájsť?

 

1. Čierny čaj

Vedeli ste, že čím dlhšie budete lúhovať čierny čaj, tým viac kofeínu sa stratí? Môžu za to triesloviny, ktoré sa v nápoji postupne uvoľňujú a zafarbujú ho do tmava. O množstve kofeínu teda rozhodujete sami.

Zdroj: Flickr / Maria Melnikova

2. Čokoláda

Kofeín sa prirodzene vyskytuje v kakaových bôboch, takže ho v malom množstve nájdeme aj v čokoláde. Práve preto sa čokoláda označuje za afrodiziakum a stimulant. Tu však platí opačný pomer ako pri čaji – čím horkejšia čokoláda, tým viac kofeínu.



3. Guarana

Hlavnou zložkou semien jej plodov je kofeín v takom množstve, že sa prezýva druhý kokaín. Dodáva energiu, podporuje regeneráciu organizmu, odbúrava stres, tíši bolesti. Užíva sa ako doplnok stravy.

4. Slnečnicové semienka

Asi vás prekvapí, že jedna porcia semienok obsahuje toľko kofeínu ako 4 plechovky Coca Coly. Právom je preto považovaná za zdravší variant energetických nápojov.

Zdroj: Pixabay

5. Fazuľa, orechy, mätové žuvačky

Je však samozrejmé, že ak by ste z nich chceli získať energiu ako z energetického nápoja, museli by ste tieto potraviny jesť celý deň.

Pozor! Výskum z roku 2007 dokázal, že malé množstvo kofeínu obsahuje aj bezkofeínová káva.

Zdroj: cafepoint.sk, sleep.org, livestrong.com