a

RECEPT: Ľahký a jednoduchý cuketový perník

Zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Som vďačná za toľkú úrodu cukety, ktorú na záhradke mám. Som schopná minúť aj dve cukety denne, jedla by som ju od rána do večera. Vhodná je nielen na raňajky či obed, ale aj vo forme dezertov. 

Vyskúšajte i vy tento recept na cuketový perník, je ľahučký ako pierko a prudko jedlý. Môžete pridať ovocie ako ja alebo ho len potrieť džemom a poliať čokoládou – bude skvelý v oboch prípadoch.

Garantujem vám, že neznalý receptu si ani len netipne, že je z cukety!



Potrebujeme:

  • 270 g cukety
  • 110 g oleja
  • 3 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 250 g špaldovej polohrubej múky
  • 1 prášok do perníka
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička škorice
  • 150 g cukru
  • ovocie a oriešky podľa chuti, prípadne džem a čokoládová poleva

 

Zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Postup:

Cuketu ošúpeme, zbavíme jadierok a buď postrúhame alebo rozmixujeme v mixéri. Pridáme olej, žĺtky, mlieko a zamiešame.

Vo vedľajšej miske zmiešame suché suroviny – múku, cukor, kakao, škoricu, prášok do perníka. Potom suchú zmes vysypeme do mokrej cuketovej zmesi a obe hmoty spojíme. Na záver z bielok ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta.

Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo potretý olejom a vysypaný múkou), nasypeme naň ovocie, napríklad ríbezle a oriešky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Potom ho môžeme poliať rozpustenou čokoládou alebo posypať cukrom. Ja som ho piekla v klasickom veľkom plechu, ale je nižší. Ak chcete mať perník vyšší, pečte ho v menšom ako klasickom plechu. Perník je vláčny, nadýchaný, nepresladený a osviežujúci.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk