Vyskúšajte i vy tento recept na cuketový perník, je ľahučký ako pierko a prudko jedlý. Môžete pridať ovocie ako ja alebo ho len potrieť džemom a poliať čokoládou – bude skvelý v oboch prípadoch.
Garantujem vám, že neznalý receptu si ani len netipne, že je z cukety!
Potrebujeme:
- 270 g cukety
- 110 g oleja
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- 250 g špaldovej polohrubej múky
- 1 prášok do perníka
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička škorice
- 150 g cukru
- ovocie a oriešky podľa chuti, prípadne džem a čokoládová poleva
Postup:
Cuketu ošúpeme, zbavíme jadierok a buď postrúhame alebo rozmixujeme v mixéri. Pridáme olej, žĺtky, mlieko a zamiešame.
Vo vedľajšej miske zmiešame suché suroviny – múku, cukor, kakao, škoricu, prášok do perníka. Potom suchú zmes vysypeme do mokrej cuketovej zmesi a obe hmoty spojíme. Na záver z bielok ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta.
Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo potretý olejom a vysypaný múkou), nasypeme naň ovocie, napríklad ríbezle a oriešky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Potom ho môžeme poliať rozpustenou čokoládou alebo posypať cukrom. Ja som ho piekla v klasickom veľkom plechu, ale je nižší. Ak chcete mať perník vyšší, pečte ho v menšom ako klasickom plechu. Perník je vláčny, nadýchaný, nepresladený a osviežujúci.