Search
Close this search box.

RECEPT: Jednoduchý mriežkovaný jablkový koláč

Tento jablkový mriežkovaný koláč je krehký, jemný, a taký, že jeden kúsok vám stačiť rozhodne nebude. Miniete i popadané jabĺčka a môžete pridať aj orechy či hrozienka. Nezabudnite, škorica je nevyhnutná.


Na cesto potrebujeme:

  • 350 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 200 g masla
  • 4 PL studenej vody

Na plnku potrebujeme:

  • 6 veľkých jabĺk
  • 1 škoricový cukor
  • lyžička škorice

Na potretie:

  • vaječný bielok

 

Zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

Postup: 

V miske zmiešame maslo, múku, štipku soli a po častiach pridáme i studenú vodu. Vymiesime drobivé cesto, ktoré sa postupne spojí do jednej guľky. Tú potom rozdelíme na 2 časti – jednu väčšiu (na korpus) a jednu menšiu (na mriežku). Prikryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a dáme na hodinku do chladničky.

Po hodinke cesto vyberieme a necháme pri izbovej teplote postáť asi 30 minút, aby maslo povolilo. Za ten čas si pripravíme plnku – asi 6 jabĺk očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme škoricu, škoricový cukor a zamiešame.

Väčšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom a prenesieme do formy. Navrstvíme jablkovú plnku, môžete pridať i posekané orechy a hrozienka. Menšiu časť cesta rozvaľkáme a narežeme na pásiky. Na jablkovú plnku položíme mriežku. Mriežku po povrchu potrieme bielkom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 30 minút. Potom koláč vyberieme a necháme vychladnúť.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk.

 

Pozri aj:

Najčítanejšie

Lacný výlet na Slovensku? 7 jedinečných miest, o ktorých ste pravdepodobne netušili
Nebezpečné morské živočíchy, z ktorých vám niektoré spôsobia aj smrť
TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči
Vrak Titanicu o pár rokov definitívne zmizne. Trápi ho vážny problém
Mladá či stará žena? To, čo na obrázku uvidíte ako prvé, o vás veľa napovie

Odporúčame: