Tento jablkový mriežkovaný koláč je krehký, jemný, a taký, že jeden kúsok vám stačiť rozhodne nebude. Miniete i popadané jabĺčka a môžete pridať aj orechy či hrozienka. Nezabudnite, škorica je nevyhnutná.
Na cesto potrebujeme:
- 350 g hladkej múky
- štipka soli
- 200 g masla
- 4 PL studenej vody
Na plnku potrebujeme:
- 6 veľkých jabĺk
- 1 škoricový cukor
- lyžička škorice
Na potretie:
- vaječný bielok
Postup:
V miske zmiešame maslo, múku, štipku soli a po častiach pridáme i studenú vodu. Vymiesime drobivé cesto, ktoré sa postupne spojí do jednej guľky. Tú potom rozdelíme na 2 časti – jednu väčšiu (na korpus) a jednu menšiu (na mriežku). Prikryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a dáme na hodinku do chladničky.
Po hodinke cesto vyberieme a necháme pri izbovej teplote postáť asi 30 minút, aby maslo povolilo. Za ten čas si pripravíme plnku – asi 6 jabĺk očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme škoricu, škoricový cukor a zamiešame.
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom a prenesieme do formy. Navrstvíme jablkovú plnku, môžete pridať i posekané orechy a hrozienka. Menšiu časť cesta rozvaľkáme a narežeme na pásiky. Na jablkovú plnku položíme mriežku. Mriežku po povrchu potrieme bielkom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 30 minút. Potom koláč vyberieme a necháme vychladnúť.
Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk.