V tomto prípade som teda do polovice cesta pridala mletý mak, ktorý v ňom urobil zaujímavú textúru. A ako to celé chutí môžete okúsiť, ak sa rozhodnete recept vyskúšať. A to vám odporúčam všetkými desiatimi. Ak sa obávate maku, pokojne ho vynechajte, recept je stará klasika a je dobrý tak, ako je. Aj s cestom sa pracuje výborne. Stačí dodržať uvedený pomer.
Potrebujeme:
– 300 g hladkej špaldovej múky
– 200 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vanilkový cukor
– štipka citrónovej kôry
– 3 lyžice mletého maku (na celú dávku)
Na ozdobenie:
– lekvár, cukor
Postup:
Do misy preosejte múku, cukor a pridajte na kocky nakrájané tuhé maslo. Prisypte vanilkový cukor, pridajte 1 žĺtok a štipku citrónovej kôry. Rukou vypracujte cesto, zo začiatku to môže ísť ťažšie, ale vďaka teplu ruky začne maslo pomaly mäknúť a cesto bude poddajnejšie. V tejto fáze môžete prisypať i mak a dobre všetko prehnietiť. Vypracujte bochník, odložte ho do mikroténového vrecka a dajte do chladničky na 24 hodín.
Na druhý deň cesto vyberte aspoň 30 minút predtým, ako s ním budete chcieť pracovať. Pomúčte pracovnú dosku a pomaly začnite cesto hnietiť, aby zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo. Potom ho vyvaľkajte na 3 mm hrúbku a vykrajujte ľubovoľné tvary. Vykrojené koláčiky potom preložte na papier na pečenie a nechajte 10 minút postáť. Vložte plech s koláčikmi do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečte doružova.
Nechajte dobre vychladnúť a potom zlepujte. Na záver posypte práškovým cukrom.