Search
Close this search box.

RECEPT: Netradičné linecké koláčiky s makom

V tomto prípade som teda do polovice cesta pridala mletý mak, ktorý v ňom urobil zaujímavú textúru. A ako to celé chutí môžete okúsiť, ak sa rozhodnete recept vyskúšať. A to vám odporúčam všetkými desiatimi. Ak sa obávate maku, pokojne ho vynechajte, recept je stará klasika a je dobrý tak, ako je. Aj s cestom sa pracuje výborne. Stačí dodržať uvedený pomer.



Potrebujeme:

– 300 g hladkej špaldovej múky

– 200 g masla

– 100 g práškového cukru

– 1 vanilkový cukor

– štipka citrónovej kôry

– 3 lyžice mletého maku (na celú dávku)

Na ozdobenie:

– lekvár, cukor

Zdroj: moje-jedlo.sk / Lucia Súkeníková

 

Postup: 

Do misy preosejte múku, cukor a pridajte na kocky nakrájané tuhé maslo. Prisypte vanilkový cukor, pridajte 1 žĺtok a štipku citrónovej kôry. Rukou vypracujte cesto, zo začiatku to môže ísť ťažšie, ale vďaka teplu ruky začne maslo pomaly mäknúť a cesto bude poddajnejšie. V tejto fáze môžete prisypať i mak a dobre všetko prehnietiť. Vypracujte bochník, odložte ho do mikroténového vrecka a dajte do chladničky na 24 hodín.



Na druhý deň cesto vyberte aspoň 30 minút predtým, ako s ním budete chcieť pracovať. Pomúčte pracovnú dosku a pomaly začnite cesto hnietiť, aby zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo. Potom ho vyvaľkajte na 3 mm hrúbku a vykrajujte ľubovoľné tvary. Vykrojené koláčiky potom preložte na papier na pečenie a nechajte 10 minút postáť. Vložte plech s koláčikmi do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečte doružova.

Nechajte dobre vychladnúť a potom zlepujte. Na záver posypte práškovým cukrom.

 

Viac skvelých receptov nájdete na www.moje-jedlo.sk

Pozri aj:

Najčítanejšie

Tieto vianočné trhy v Európe si ľudia zvolili za tie najkrajšie pre rok 2019
Toto sú najväčšie slovenské a české vianočné hity. Poznáte ich históriu?
Príbeh roka: Chlapík zničil umelecké dielo za viac ako 100 000 dolárov. Zjedol banán
RECEPT: Rýchly a jednoduchý banánový chlebík
TOP 15 európskych kostolov, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči

Odporúčame: