Stránka brightside.me sa pozrela na produkty, ktoré sa v niektorých krajinách bežne používajú, kým v iných sú zakázané. Štáty Európskej únie z toho vychádzajú, našťastie, veľmi dobre.
1. Kurča
Nie, samotné kurča nie je nikde zakázané. V Európe je však od roku 1997 zakázané ošetrovať kurčatá chlórom. Naopak, v mnohých štátoch, dokonca aj v USA, je to stále povolené. Chlór sa používa na ničenie salmonely a iných baktérií. U nás je táto metóda, vďakabohu, považovaná za nebezpečnú.
2. Cereálne tyčinky
Kým vo väčšine krajín sú cereálne tyčinky synonymom zdravého maškrtenia, v Dánsku majú na ne iný názor. Dánske úrady ich v krajine zakázali, pretože obsahujú toxické zložky, ktoré môžu mať zlý vplyv na detskú pečeň a obličky.
3. Sójová omáčka
Až 82 % produkcie sóje pochádza z geneticky modifikovaného poľnohospodárstva. Efekt geneticky modifikovaných potravín na ľudské zdravie však zatiaľ nebol dostatočne preskúmaný. Aj z toho dôvodu sú tieto produkty v niektorých krajinách zakázané. Ide napríklad o Rusko, niekoľko krajín Európy a sveta.
4. Mäso
V mnohých krajinách sveta je zakázané mäso, ktoré obsahuje ractopamín. Tento hormón umožňuje hovädziemu dobytku, ošípaným a morkám rýchlejšie priberať. Vedci sa domnievajú, že takéto mäso je pre človeka škodlivé a môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Mäso s obsahom ractopamínu je zakázané v 160 krajinách, vrátane Európskej únie, Číny a Ruska.
5. Čipsy
V Kanade a Európe sú zakázané čipsy a iné slané pochutiny, ktoré obsahujú látku s názvom olestra. V USA táto látka zakázaná nie je a veselo sa používa. Používa sa ako náhrada tuku. Čipsy, do ktorých ju dávajú, bývajú spravidla označované ako „nízkotučné“. Olestra zabraňuje vstrebávaniu vitamínov či živín, a môže viesť k závažným zažívacím problémom.
6. Jablká
Od roku 2012 sú v Európskej únii zakázané jablká, ktoré obsahujú difenylamín (DPA). V Spojených štátoch sa táto látka stále používa, vďaka nej ostáva ovocie dlhšie čerstvé. Podľa prieskumu amerického Ministerstva poľnohospodárstva obsahuje až 80 % amerických jabĺk túto látku. Podľa vedeckých štúdií je difenylamín karcinogénny.
7. Chlieb
Konkrétne chlieb, ktorý obsahuje látku azodicarbonamide (E927), je takisto zakázaný v Európe a Austrálii. V mnohých ďalších štátoch však naďalej chlieb s týmto „éčkom“ vyrábajú. Vďaka nemu je múka biela, a rovnako napomáha chlebu a pečivu vydržať dlhšie. E927 môže spôsobovať alergiu a astmu.
8. Margarín
Margarín je zakázaný v Kanade, Dánsku a Švajčiarsku. V mnohých ďalších európskych krajinách sa naň vzťahujú prísne obmedzenia. Na Slovensku je margarín zatiaľ povolený, napriek tomu, že môže spôsobovať vysoký krvný tlak a kardiovaskulárne choroby.
9. Foie gras
Táto pochúťka, ktorá sa vyrába z husacej pečene, je v niektorých krajinách zakázaná. Nie je to však kvôli nebezpečným látkam, ktoré obsahuje, ale kvôli hroznému utrpeniu, ktorým si musia prejsť husi, z pečienky ktorých sa toto jedlo vyrába. Husi sú držané v malých klietkach a násilne prekrmované, až kým ich pečeň nenarastie na 7 až 10-násobok normálnej veľkosti.
Zdroj: brightside.me