a

Nádherný hotel na Kostarike ukazuje novú tvár turizmu. Ľudia si ho nevedia vynachváliť vďaka jeho vlastnostiam

Zdroj: Cala Luna Boutique Hotel and Villas

Luxusný hotel môže mať za cieľ aj niečo iné, než generovanie zisku. V tomto prípade je to udržateľnosť a ekologický prístup. Komplex hotelových izieb a viliek Cala Luna sa nachádza v provincii Guanacaste na severozápadnom pobreží Kostariky. Vo svojej kuchyni, v ponúkaných voľno-časových aktivitách, ale i v prevádzkovaní, je šetrný k lokálnej prírode, ľuďom, aj ovzdušiu.

Hotel tak poteší nielen milovníkov komfortu a nádherných interiérov, ale aj ekoturistov. Zelené cestovanie, alebo ekoturizmus, je spôsob spoznávania sveta, pri ktorom nedbáme len na pohodlie. Záleží nám pri ňom najmä na rešpektovaní navštívenej krajiny. Dbáme na dodržiavanie tamojších zvyklostí a zásad slušného správania. Staráme sa o podporu miestnej ekonomiky a domácich. Takisto ale hľadíme aj na životné prostredie. Vyberáme si ekologické varianty, vyhýbame sa znečisťovaniu. Jednoducho povedané, volíme etický a zodpovedný prístup k cestovaniu.

Ekológia v každom smere

Inštitút turizmu Kostarika (Instituto Costarricense de Turismo) udelil hotelu najvyšší certifikát udržateľnosti turizmu. Pláž v jeho blízkosti má zasa „Modrú vlajku.“ To je certifikát, ktorý na základe prísnych kontrol zaručuje čistotu a kvalitu pláže a vody. Získala ho v rámci Ekologického programu modrej vlajky (Bandera Azul del Programa de Ecología).  Cala Luna teda preukázateľne dbá o to, aby jej fungovanie nebolo v rozpore s ekologickými princípmi.

V kuchyni hotela veria, že zdravé a zodpovedne pripravené jedlo podporuje myseľ aj psychické zdravie. Pri varení preto dodržiavajú mnohé zásady. Používajú len ingrediencie s minimálnou uhlíkovou stopou. Suroviny z dovozu často prekonávajú obrovskú diaľku, s čím je spojené míňanie veľkého množstva fosílnych palív a energie.

Väčšina ingrediencií, používaných v kuchyni, je preto vypestovaná priamo na hotelovej, organickej, zeleninovej a bylinkovej farme. A čo zamestnanci nemôžu sami vypestovať, nakupujú od miestnych ľudí, žijúcich v provincii. Napokon hotel uvádza, že keďže v kuchyni pracuje s domácimi potravinami, lepšie im rozumie a má nad nimi kontrolu, produkuje teda menej odpadu aj emisií.



Aktivity, ktoré Cala Luna ponúka, sú rôznorodé, no vždy spojené s prírodou. Návštevníci sa môžu poprechádzať v zeleninových sadoch, šnorchlovať či potápať sa v oceáne, skúsiť si jogu, surfovanie, chytať ryby alebo si zajazdiť na koňoch.

Unikátom je jeden z najväčších labyrintov na svete, ktorý je súčasťou farmy. Majitelia ho celý vysadili z kaktusov, v harmónii s miestnou krajinou. Podľa ich slov v ňom cítiť živú energiu Matky Zeme. V zozname ponúkaných aktivít nenájdeme golf. Golfové ihriská sú svojou stavbou, a najmä prevádzkou, veľmi náročné na vodu, ktorou sa umelo vysadená tráva musí neustále zalievať. Hotel teda využíva to, čo okolie ponúka, a nesnaží sa ho pretvoriť podľa očakávaní turistov.

Ďalší pokrok príde aj tento rok

Krokov k trvalej udržateľnosti robí Cala Luna nespočetné množstvo. Podľa portálu inhabitat.com využíva LED svetlá, sklenené fľaše, bambusové slamky či rozložiteľné toaletné potreby. Hostia si tiež môžu na prepravu po okolí požičať zdarma bicykel. Počnúc týmto rokom by mal hotel prejsť výhradne na solárnu energiu, a to ako v hotelových izbách, tak aj vo vilkách. Celý rezort tak bude poháňaný čistou energiou bez uhlíkovej stopy.

Ide o luxusný rezort, ceny izieb a viliek za noc sú preto trojmiestne. No v porovnaní s inými prepychovými hotelmi v Kostarike ide o priemerné sumy. Výber ekologicky zameraného zariadenia teda automaticky neznamená predraženie vášho pobytu.

Hotel Cala Luna sa tak stáva žiarivým príkladom pre všetkých developerov. Majitelia rezortu sú pôvodom z Belgicka. Napriek tomu im nie je ľahostajný osud Kostariky, ani provincie Guanacaste. Našli spôsob, ako byť úspešní, a zároveň ohľaduplní. K životnému prostrediu, k prírode, v ktorej svoj podnik postavili, a aj k jej obyvateľom.

Zdroj: inhabitat.com, calaluna.com, luxuryhotelsguides.com